top of page

PANEL VERİ EKONOMETRİSİ

Stata Uygulamalı

1. Baskı – Nisan 2012

7. Baskı – Kasım 2024

7. Baskı ilaveler: 

Kitabın bu baskısında, bir önceki baskısından çok farklılık bulunmamakla birlikte, sadece varsayımdan sapmalar için birkaç test ilavesi yapılmış, baştan sona okunup ifade hataları düzeltilmiş, gelen soruların da katkısıyla bazı noktalar daha anlaşılır hale getirilmiştir.

Image by Jonas Jacobsson
Image by Mika Baumeister

7. BASKIYA ÖNSÖZ

 2011 yılında ekonometri kitaplarımın ilki olan bu kitabın ilk baskısı için hazırlıklarımı tamamlayıp yayınevine verdiğimde kime dokunacağını bilmeden çok keyif aldığım bir işi yapmanın mutluluğu vardı sadece içimde; kim alır kaygısı taşımadan, kaç baskı yapar stresi olmadan sadece birikimlerimi aktarmıştım. Ders anlatmak, bildiri hazırlamak, bunları sunmak, makale yazmak gibi akademik hayatın içindeki diğer işleri de çok sevmiştim; ben zaten akademisyen olmayı çok sevmiştim ama tek başına böyle özgün bir kitap yazmaktan hepsinden çok keyif almıştım. Bir yıl gibi kısa bir sürede ikinci baskıya geçmek hem benim hem yayınevim için büyük bir sürpriz oldu; bu kadar büyük bir ilgiyle karşılanacağını, bu kadar büyük bir boşluğu dolduracağını hiç hayal etmemiştim, zaten dediğim gibi böyle bir derdim de yoktu. Bir yandan kendi mutlu duygularım içerisindeyken bir yandan da kitabı alanları, okuyanları, faydalananları düşünmenin çiçeği burnunda bir doçent için anlamını bilemezsiniz.

Bana dediler ki bir kitap yazacağına, bunları her baskıda yenileyeceğine onlarca makale yazarsın. Biliyorum kitap yazmak da, her baskıya yeni kitap yazar gibi güncel gelişmeleri aktarıp yenilemek de, bir satır bile ilave edilse tüm kitapta kayma olup mizanpajı tekrardan düzenlemek de akıl işi değil, hele ki gözbebeklerim dediğim beş kitabımın hepsinde sürekli güncellenecek bir şey çıkıyor ve ben yılda iki kitabımı yeni baskıya hazırlıyorsam. Biliyorum bu kitapları yazacağıma, güncelleyeceğime belki yüzlerde makalem olurdu ama Türk akademisine nasıl yararım olurdu o zaman? Hocam siz beni tanımıyorsunuz ama kitaplarınız sayesinde öğrendiklerimle tezimi yazdım, ilk makalemi yazdım, doçent oldum, SSCI makalem kabul oldu maillerini alır mıydım? Bu tatmini, mutluluğu başka bir işte bulur muydum? Cevabı biliyorum, “hayır”… Belki çok fazla sayıda makale yazmadım ama yazılmasına vesile oldum, belki çok teze danışmanlık yapmadım ama bu alanda çalışan tüm öğrencilerimize danışmanlık etmiş oldum. Geri bildiriminiz olsun olmasın ben yaptığınız her şeyi takip ediyorum ve inanın hepsi çok kıymetli benim için. Ben gücüm oldukça Türk toplumu ve Türk akademisi için kendi alanımda üzerime düşen her şeyi yapmaya devam edeceğim. Felsefem “bilgi paylaşılarak çoğalır”, biz çoğaldık ve her geçen gün çoğalıyoruz...

Kitabın bu baskısında, bir önceki baskısından çok farklılık bulunmamakla birlikte, sadece varsayımdan sapmalar için birkaç test ilavesi yapılmış, baştan sona okunup ifade hataları düzeltilmiş, gelen soruların da katkısıyla bazı noktalar daha anlaşılır hale getirilmiştir.

Kitabın düzenlenmesini ve baskısını gerçekleştiren BETA Yayınevi’nin değerli çalışanlarına teşekkür eder, bu alanda çalışma yapan herkese yararlı olmasını temenni ederim.

1. Baskının önsözünden:

Dünyada özellikle 1990’lı yılların başlarından itibaren panel veri ekonometrisi hızlı bir yayılma ve ilerleme sürecine girmiştir. Çeşitli kurumların özellikle mikro panel veri setleri düzenleme yolunda attığı adımlar ile yapılan analizlerde çeşitlilik artmaya başlamıştır. Türkiye de son yıllarda meydana gelen bu hızlı dönüşüme katılmış ve özellikle son 10-15 yılda panel veri ekonometrisi, ekonometri dünyasında hak eden yerini alma yolunda mesafe kaydetmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak üniversitelerde özellikle yüksek lisans ve doktora düzeyinde okutulmaya başlanan panel verinin analizine yönelik dersler, üniversitemiz ekonometri bölümünde lisans seviyesine de inmiştir. Ayrıca bu konuda yapılan tez ve makale çalışmalarında da sayı artmaya başlamıştır.

Türkiye’de panel veri ekonometrisindeki bu hızlı gelişmeler sırasında karşımıza en önemli problem olarak kaynak sıkıntısı çıkmıştır. Dünya çapında sayısı fazla olmayan yabancı dilde kaynaklar bulunmasına rağmen, bu kaynakların özellikle öğrenciler açısından ekonometrik yazın dillerinin ağır bulunması ve öğrencilerin yabancı dil sıkıntıları, bu konuda Türkçe ve daha yalın bir kitap yazma gerekliliğini gündeme getirmiştir. Kitabın konuları, özelikle lisans seviyesine ve yüksek lisansın ilk dönemine uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Yüksek lisansın ikinci dönemi, doktora seviyesi ve daha ileri düzeyde çalışma yapmak isteyenler, bu kitabın devamı niteliğinde olan “İleri Panel Veri Analizi” ve "Panel Zaman Serileri Analizi" isimli kitaplardan yararlanabilirler.

Kitapta genel olarak, önce teori hemen sonrasında yapılan uygulamalar ile konular pekiştirilmeye çalışılmıştır. Bölüm sonlarında da, tüm bölüme ait uygulamaları içeren bölüm uygulamaları ile kitap zenginleştirilmiştir. Uygulamalarda panel veri setlerinin çok büyük olması ve veri girişinin çok zahmetli olması sebebiyle, herkesin ulaşabilmesi açısından halka açık verilerle çalışılması tercih edilmiştir.

bottom of page